De ministers van Financiën van de eurozone hebben vannacht een reddingsplan goedgekeurd voor Cyprus. Het plan ontziet de kleine spaarders en is erop gericht de omvangrijke bankensector op het eiland af te slanken.


Wie meer dan 100.000 euro op de rekening heeft staan, moet wel een forse bijdrage leveren.

Cyprus krijgt dus een lening van 10 miljard euro, voornamelijk van de eurolanden en voor een deel van het Internationaal Monetair Fonds. In ruil zal het land de komende weken een protocol tekenen met de trojka (De EU, de Europese Centrale Bank en het IMF) waarin Cyprus structurele hervormingen belooft, privatiseringen en een verhoging van de vennootschapsbelasting van 10 naar 12,5 procent. Ook wordt Cyprus gevraagd de strijd tegen het witwassen van geld op te voeren.

Cyprus moet zelf 5,8 miljard euro bijeenbrengen, wat zal gebeuren door de houders van grote deposito's verliezen op te dringen, door hogere belastingen en privatiseringen.

De banksector in Cyprus wordt fors afgeslankt. De Laiki Bank, of Volksbank, wordt ontmanteld. Dat is de op een na grootste bank in Cyprus. De goede onderdelen (onder andere deposito's van spaarders lager dan 100.000 euro, die in de EU genieten van een garantie) worden eerst ondergebracht in een "good bank" en later bij de Bank of Cyprus. De slechte onderdelen komen in een bad bank terecht.

De aandeelhouders en de spaarders met deposito's boven 100.000 euro zullen daarbij aanzienlijke verliezen lijden. Kleine spaarders moeten geen bijdrage leveren.